vytvořeno: 21.12.2018, před 6 roky v rubrice Aktuality
Poslední předvánoční úterý se ráno ještě za tmy vydalo přes devadesát našich žáků na cestu do rakouské metropole Vídně. Město na Dunaji je lákalo především pověstnými vánočními trhy, našli se ale i takoví, kteří ho navštívili vůbec poprvé. Těm pak přišla vhod dvouhodinová prohlídka města pod vedením učitelů němčiny, kteří jim ukázali nejzajímavější místa, kde se psaly nejen rakouské, ale i české dějiny.
Vídeň nás přivítala celkem vlídným počasím, vždyť někteří tu z minulých let pamatují sníh, déšť, čvachtanici či třeskutý mráz. Nic z toho se nekonalo a my jsme mohli nasávat poklidnou atmosféru úterního dopoledne a jen pomalu se zaplňujícího centra města a užít si i trochu zubatého sluníčka. Po zajímavé, ale přece jen trochu únavné procházce se již každý těšil na nějaké občerstvení. Mnozí neodolali vůním stánků na trhu a uspokojili své chutě klobáskou nebo nějakou sladkostí, ti odvážnější a lépe finančně vybavení se vydali vyzkoušet svou němčinu do některé restaurace či kavárny.
Když byla uspokojena chuť a omrzely i přebohaté čichové vjemy, přišlo na řadu bloumání mezi pestrými stánky. Na řadu přišla němčina. „Oaschpfeiferl, Eitrige, G'spiebener,“ zněly lákavé nabídky vlídných stánkařů z rakouského venkova a my jsme trochu zrozpačitěli a ptali jsme se navzájem, jaký že jazyk se to vlastně ve škole učíme. Nakonec jsme ale přece jen ulevili svým nabitým eurovým peněženkám a přikoupili ještě nějaké třpytivé drobnůstky pro rodiče, kteří nám tento pěkný výlet umožnili. To už se trhy pořádně zaplnily místními i zahraničními návštěvníky, začala se rozsvěcovat světla a my jsme se museli vydat k místu našeho srazu u velkolepého dómu svatého Štěpána. Protože už přece jen přituhlo, k duhu ještě přišel nějaký teplý nápoj (hitem zájezdu se stal Kinderpunsch).
Trochu unavení, ale v dobré náladě jsme se vraceli ke svým domovům vstříc posledním třem letošním školním dnům a vytouženým prázdninám. Ti mladší většinou již plánují návštěvu Vídně v příštím roce, protože nestihli ochutnat ještě všechny dobroty, a ti nedočkaví budou mít možnost vydat se tam se školou už na jarní poznávací zájezd.
Mgr. Pavel Palička